Chronische pijn en/of (gedeeltelijk) onverklaarde lichamelijke klachten

Van alle mensen die bij de huisarts komen, heeft bijna de helft lichamelijke klachten die niet goed te verklaren zijn: bij medisch onderzoek is er geen ziekte of lichamelijke afwijking te vinden die de klachten goed verklaart. Meestal gaan deze klachten vanzelf over binnen enkele weken. Wanneer deze klachten langer dan een paar weken duren, is er sprake van onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Uw huisarts noemt die klachten SOLK (Somatisch  Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten). Somatisch betekent ‘lichamelijk’.

Lichamelijke klachten die niet overgaan kunnen veel gevolgen hebben voor het functioneren thuis, op het werk en bij het bewegen. Ook geven langdurige klachten met een onduidelijke prognose vaak angstige en sombere gevoelens. De laatste jaren is er veel meer bekend geworden over chronische pijnklachten en (gedeeltelijk) onverklaarde lichamelijke klachten. Zo is er ontdekt dat in de hersenen een verhoogde waakzaamheid kan ontstaan voor specifieke klachten. Stress, lichamelijke of psychische overbelasting en soms traumatische gebeurtenissen kunnen een verhoogde waakzaamheid in de hersenen veroorzaken en in stand houden.

MC Randwijck (de huisarts, de fysiotherapeut en de psycholoog) verdiept zich gezamenlijk in deze problematiek. We organiseren daartoe bijeenkomsten met experts van het revalidatiecentrum Reade (o.a. Mw. A. Flemming, van het boek Pijn & het Brein). We zullen de kennis die we daarbij opgedaan hebben delen met de patiënten uit deze groep.

Verder lezen over (gedeeltelijk) onverklaarde lichamelijke klachten?